Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Gdzie na co dzień jada się zupę angielską?

Poprawna odpowiedź nie na suwa się sama. Pod tajemniczą nazwą zuppa inglese kryje się bowiem nic innego jak przepyszny deser rodem… z Włoch. Faktycznie powstał na bazie angielskich trifli, ale na dworze książąt Este. Zajadają się nim zwłaszcza mieszkańcy regionów Emilia-Romania i Umbria. Delikatne biszkopty namacza się alkoholem, zwykle jest to alkermes, czyli bardzo aromatyczny korzenny likier z wyraźną nutą cynamonu i goździków, a także z dodatkiem kwiatu pomarańczy, wanilii i liścia laurowego. Co ciekawe ten likier był bardzo ceniony w kuchni staropolskiej. Tak przyrządzone ciasto przekłada się masą budyniowo-jajeczną, a wierzch ozdabia się posypką kakaową. Nie tylko w Umbrii, lecz także w całym kraju można kupić lody o smaku tego deseru. Warto spróbować i jednego, i drugiego, bo to zupełnie oryginalny smak, mimo iż nazwa sugerowałaby coś innego.